ДУАЛЬНА ОСВІТА: НОВІ ВИКЛИКИ ТА РОЗВИТОК СПІВПРАЦІ

Дуальне навчання завжди передбачає високий рівень співпраці між закладом освіти, здобувачем та підприємством. Одним із ключових роботодавців-партнерів успішного впровадження дуального навчання у нашому університеті вже кілька років є ПрАТ «МХП».

З робочим візитом 8 травня Сумський НАУ відвідала керівниця відділу професійного навчання Центру розвитку персоналу агроіндустріального холдингу «МХП» – Олена АЗЄЄВА. У межах візиту відбулася робоча зустріч з керівництвом університету під час якої були напрацьовані стратегічні кроки розвитку співпраці між Сумським НАУ та ПрАТ «МХП».

«Наш навчальний проєкт по впровадженню дуальної форми навчання вже три роки успішно реалізується в МХП, змінюючи на краще українську освіту та допомагає здобувачам отримувати практичні навички за фахом. Завдяки дуальній формі навчання пришвидшується процес засвоєння студентами теоретичних знань, які необхідні для професійного зростання. А також студенти, які навчаються за цією формою, набагато швидше звикають до роботи в колективі та на підприємстві», – відзначила Олена АЗЄЄВА.

Надійним фундаментом у підготовці здобувача до удосконалення та розширення діапазону компетентностей в умовах виробництва є матеріально-технічна база університету. Олена АЗЄЄВА ознайомилася з оновленнями матеріально-технічної бази Сумського НАУ, зокрема відвідала: інноваційний модуль віртуальної реальності та робототехніки, лабораторію «Клас-академію», навчально-наукову лабораторію крафтових технологій та гастрономічних інновацій, лабораторію технології харчування та організації виробництва та обслуговування.

Масштабування проєкту з дуального навчання не можливе без якісної популяризації ДФЗО, що у свою чергу передбачає залучення ресурсного потенціалу студентського активу. Під час зустрічі зі студентським самоврядуванням Сумського НАУ активно обговорювалися питання умов та особливостей дуального навчання на підприємствах ПрАТ «МХП».

За результатами робочих зустрічей було досягнуто ряд домовленостей щодо удосконалення системи організації дуального навчання у Сумському НАУ у співпраці з ПрАТ «МХП», ключовими з яких стали:
– розширення переліку наявних в університеті освітньо-професійних програмам із впровадженням дуальної форми здобуття освіти;
– запровадження нових механізмів організації дуального навчання під час дії воєнного стану;
– залучення викладачів до освоєння новітнього обладнання в умовах виробництва на базі підприємства шляхом проходження виробничого стажування.